Exakt hur länge håller resultatet från en HIFU-behandling i sig?

Hur länge som resultaten från en HIFU-behandling håller i sig kan variera från fall till fall. Bland annat har det med ålder att göra. Det kan även bero på om du går på några mediciner eller inte, och liknande faktorer. För de flesta personer brukar till exempel kroppens produktion av kollagen och elastin att minska när de når 40-års åldern, något som i sin tur förstås kan ha en inverkan på hur effektiv behandlingen är.

I regel brukar man dock säga att en HIFU-behandling som minst håller i sig i ett år, och som mest i åtta år. Du som vill få resultatet att hålla i sig så länge som möjligt kan göra en så kallad underhållsbehandling. Du måste dock vänta i minst ett år mellan tillfällena, detta utöver om det är så att du behöver göra en extra HIFU-behandling tre månader efter din första.

Gör det ont?

När du gör en HIFU-behandling är det främst medan själva behandlingen pågår som vissa patienter kan känna ett visst obehag. Detta kan i vissa fall även hålla i sig i 2–3 timmar efter att den avslutats. Det kan bland annat röra sig om rodnader, svullnader, och/eller stickningar. Någon allvarlig smärta behöver du dock inte oroa dig för.

Kan alla göra en sådan här behandling?

Tyvärr finns det personer som inte kan göra en HIFU-behandling. Det har med hälso- och säkerhetsskäl att göra. Det rör sig bland annat om diabetiker, personer med hjärtproblem, gravida och ammande personer, febersjuka personer, och personer som använder sig av en pacemaker.